Контакт

 

EmailIcon-1005x1024Јавите нам своје предлоге, савете, језичке недумице о којима бисте волели да пишемо.

 

jezikofil@gmail.com

kontakt@jezikofil.rs

 

 

коментара

  • Било би добро да отворите рубрику о исправном коришћењу (у писању и изговору) интернет израза и термина. Замишљам то као неку врсту интернет речника. Веома би нам значило и тумачење неких кованица које млади користе, а ми старији нисмо баш у току. На пример: забаговати, фејвовати, хастинговати… , и то тако да се да најприближније и најкраће могуће објашњење. Хвала.

  • 14. VI 2017. сте писали: ,,У актуелном, важећем правопису именица интернет пише се као заједничка именица, значи, малим словом, док се у ранијем издању правописа препоручивала употреба великог слова, као код властитих имена, будући да је ова реч била нова и означавала нови производ савремене технологије.“ Ово правило ми није јасно. Мислим да се не ради о заједничкој именици која означава врсту ствари. Напротив, изгелда ми да треба користити велико слово и зато што је Интернет по својој природи и намени јединствен и недељив. Не би имало смисла замишљати различите ,,интернете“ као инстанце појма глобалне мреже. Може се говорити о различитим мрежама (са малим м!) ограниченог опсега, али глобални Интернет је један и то је његова суштина. Такође не видим да је за претходно правило о коришћењу великог слова и ваљан разлог могао бити то што је Интернет био нови производ савремене технологије. То звучи као да је Интернет робна марка, а он то није.

  • Да ли је правилно написати Радила сам као оператер у кол-центру? *

    * Ovaj pojam najčeće pišu call centar.

    • Мислимо да су варијанте са цртицом (кол-центар) и чак спојено (колцентар) сасвим прикалдне у обеежавању овог појма у српском језику

  • Pozdrav, pre svega moram da kažem da je super ovo što radite 🙂 Interesuje me vaš pristup rečima „outsourcing“ i „sourcing“, koje se u današnje vreme sve češće čuju u poslovnim razgovorima.

    • Српски језик за сада, по нашем сазнању, није нашао одговарајући превод овог англицизма, те се он и даље помало незграпно често чак и пише изворним алфабетом. Наравно, не значи да ће се неки преводни еквивалент и појавити, јер различити термини (било они рачунарски, или економски и сл.) опстају у свом изворном облику, овај је специфичан, јер је релативно новијег датума, а најприближнији превод би био спољашње ангажовање или спољни ресурси, што опет не задовољава одређене терминолошке захтеве (да термин буде једночлан, једнозначан, прозиран, стандардизован и сл.), тако да ћемо засада морати да сачекамо и видмо да ли ће се кроз употребу наметнути неко срећније решење.

Оставите коментар