Клада 1


Клада

слика преузета са сајта plus.google.com

Вероватно су вам небројено пута од детињства говорили да ум царује, а снага кладе ваља када су хтели да вам докажу како треба више да учите, али вероватно нису баш сасвим правилно акцентовали ову кладу, па сте помислили да је снага нешто што је вредно само клађења. Заправо, клада (са краткосилазним акцентом на првом слогу) представља одсечен, неотесан комад стабла, балван, пањ или цепаницу, тако да је она снага из пословице кадра да кладе само по земљи ваља или гура.

Не заборавимо да наш народ има и друге изразе који укључују кладу, као нпр. пијан као клада или спава као клада (настале вероватно због тога што су кладе обично оборена стабла на земљи, па асоцирају на човека који је пао или који чврсто спава), а неретко се уочене сличности у блиској фамилији карактеришу реченицом не пада ивер далеко од кладе.

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Клада

  • Andrijana

    Mene je ovaj članak samo zbunio, jer u životu nisam čula da neko izgovara ovu poslovicu pogrešno. Jedino ako uzimate primere govora iz nekog sela kod Pirota, onda ovo ima smisla… 😀 Ili to, ili ja imam previše lepu sliku o pismenosti našeg naroda