Спиновати 3


Спиновати

Како сада да спинујем?
слика преузета са сајта wangjiaxuan0127.wordpress.com

У последње време сведоци смо да се у нашим медијима говори о  спиновању и како разни политичари, али и маркетиншке агенције, стално нешто спинују. Шта значи овај англицизам који се све чешће помодно користи?

Спиновати, од енг. to spin завртети, вртети, значи, у буквалном смислу, завртети неку информацију, односно пласирати је у јавности онако како одређеној организацији или појединцу одговара. У односима са јавношћу и разним политичким или маркетиншким кампањама, спиновање се као метод користи да се јавност окрене против неке идеје или личности или пак убеди да је оно што се представља најбоље и највредније итд.

Спиновање је неретко манипулативна, обмањујућа тактика, пошто подразумева да се информације погрешно интерпретирају, лукаво подмећу, дотерују или искривљују, а цео израз је, заправо, жаргонски еуфемизам за лагање.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 thoughts on “Спиновати

  • Milena

    Ja zivim u Engleskoj vec dugo godina i ne mogu ni sama da se snadjem medu toliko nepotrebnim anglicizmima! Svaki put kada dodjem u Srbiju, nesto novo a najgore na televiziji! Ni ja, koja sam tamo dugo, tako ne govorim. Za svaku od Engleskih reci postoji nasa.

    • Језикофил Аутор чланка

      Сасвим је регуларна лексичка појава да се назив одређеног појма позајми из језика у коме је појам и настао, па тако имамо англицизме типа џез, бодибилдинг, спејс-шатл, компјутер и још десетине сличних који попуњавају лексичку празнину у систему. Проблем је када позајмљивање англицизама узме претераног маха и постане само себи сврха, односно лажни знак модерног, урбаног, квазиученог изражавања, тј. када се користе енглески називи за појмове за које постоје називи на српском језику, као нпр. ивент уместо догађај, фешн вик уместо недеља моде итд.