Шта је селфи? 3


Селфи

слика преузета са сајта www.pinterest.com

Да ли је селфи уопште реч? Судећи по Оксфордском речнику енглеског језика, ово је  најпопуларнија реч у 2013. години (утврђено је да је употреба ове речи у 2013. порасла за 17.000 процената).

А шта је, заправо, селфи? Изведена од eнглеске зaменице self, у питању је реч која означава врсту фотографије на којој се види како је особа саму себе фотографисала.

Тај тип фотографија постао је врло популаран и раширен на друштвеним мрежама, где људи захваљујући Фејсбуку, Инстаграму и Твитеру, као и смарт телефонима, могу за неколико секунди да поделе са остатком света своје фотографије. У потери за брзом популарношћу међу вршњацима, селфији су постали један од основних начина на који тинејџери данас комуницирају једни са другима, а није тајна и да познати на тај начин воле да обрадују своје обожаваоце.

Иако је реч званично први пут употребљена још 2002. године, у активан вокабулар енглеског, па и других светских језика, ушла је 2012. и већ изборила место у Оксфордском речнику.

А да ли сте ви некада употребили ову реч? Мислите ли да је она само пролазни лексички, и уопште друштвени, тренд или ће наставити да утире пут својој популарности?


Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

3 thoughts on “Шта је селфи?