Правило на дан

Коронавирус(и)

Написао/ла Језикофил

Пише: др Марина Николић

Нова епидемија грипа хара Кином и прети да се рашири светом. На хиљаде људи је заражено, а више стотина их је умрло од последица изазваних вирусом. Званично, овај вирус још увек нема име, али се широм планете назива коронавирусом, иако су коронавируси опште име за групу вируса, добијено на основу изгледа, који асоцира на венац (лат. corona).

У домаћим медијима налазимо различита решења за писање овог новог смртоносног вируса, али док не добије званично име, користићемо и даље назив целе групе, који ћемо писати, као што и наши приручници предлажу – састављено. Наиме, постојећи приручници још увек не пишу o овом типу вируса, али се придржавају правила које се примењује и у научној терминологији, а то је да се спојено пишу називи групе вируса (нпр. рабдовируси, реовируси, ретровируси и сл.), а одвојено уколико се ради о вирусу болести коју он изазива (нпр. ХИВ вирус / вирус ХИВ-а, ебола вирус / вирус еболе, рубеола вирус / вирус рубеоле и сл.).

Овај коронавирус, показало се, веома је опасан, али не треба паничити што није једини. Остали из групе, научници тврде, нису смртоносни, само су досадни и неугодни, као обична кијавица.

коментара

  • Ebola nije bolest nego prelepa reka, pritoka reke Kongo. Zamislite da neku boleštinu Amerikanci počnu da zovu morava. Upravo to smo uradili. Bolest se na engleskom zove EVD (Ebola virus disease), a kod nas bi verovatno trebalo ebola hemoragijska groznica. Ebola virus, bilo da se piše odvojeno ili zajedno, nazvan je po reci gde je zabeležen, a ne bolesti, a i to je u neku ruku grupa jer je u pitanju nekoliko sojeva.
    Dalje, jedan kod koronavirusa izaziva SARS pa je i te kako od značaja za medije. Samo što su naslovi 2003. bili puni reči SARS a sada koronavirus, iako naučnici ova dva virusa skraćeno zovu, redom, CoV i nCoV (n od novi). Što će reći, ako bi jedan koronavirus trebalo da rezerviše to ime u kolokvijalnom jeziku, bez dodataka, bio bi to izazivač SARS-a.

  • Nažalost u štampi se takav oblik ne koristi, pišu ga odvojeno i uglavnom velikim slovom, što je nepravilno. Možda novinare treba upozoriti na pravilno pisanje ove reči.

Оставите коментар