Правило на дан

Коронавирус(и)

Написао/ла Језикофил

Пише: др Марина Николић

Нова епидемија грипа хара Кином и прети да се рашири светом. На хиљаде људи је заражено, а више стотина их је умрло од последица изазваних вирусом. Званично, овај вирус још увек нема име, али се широм планете назива коронавирусом, иако су коронавируси опште име за групу вируса, добијено на основу изгледа, који асоцира на венац (лат. corona).

У домаћим медијима налазимо различита решења за писање овог новог смртоносног вируса, али док не добије званично име, користићемо и даље назив целе групе, који ћемо писати, као што и наши приручници предлажу – састављено. Наиме, постојећи приручници још увек не пишу o овом типу вируса, али се придржавају правила које се примењује и у научној терминологији, а то је да се спојено пишу називи групе вируса (нпр. рабдовируси, реовируси, ретровируси и сл.), а одвојено уколико се ради о вирусу болести коју он изазива (нпр. ХИВ вирус / вирус ХИВ-а, ебола вирус / вирус еболе, рубеола вирус / вирус рубеоле и сл.).

Овај тип вируса из групе коронавируса, показало се, веома је опасан, али не треба паничити што није једини. Остали из групе, научници тврде, нису смртоносни, само су досадни и неугодни, као обична кијавица.

коментара

Оставите коментар