Правило на дан

И-мејл или имејл?

Имејл

Слика преузета са сајта www.ipkitten.blogspot.com

Свакодневно се можемо срести са различитим варијантама овог компјутерског термина, од синтагми електронска пошта и електронско писмо, преко полусложеница е-писмо, е-пошта, е-мејл и и-мејл, до једне речи: имејл, мејл или чак емајл; а налазимо и вишеструко преношење изворне речи: e-mail, email и mail.

Што се Правописа Матице српске (издање 2011) тиче, правилно писање ове речи је имејл и скрaћено мејл (мн. имејлови, мејлови), док облик e-mail Правопис толерише само када су у питању адресе, посетнице и сл.

 


коментара

 • Postovani, zadovoljstvo je posetiti Vas sajt. Divno je imati mogucnost da se na lak nacin bolje upoznamo sa delom nas samih tj. nasim jezikom. Zelim Vam uspesan rad!

 • Данас открих овај сајт и схватих да нађох себи упориште. Моја борба за очување српског језика добила је пуни смисао. Од сада па убудуће, стално сам присутан на овом виртуелном простору.
  Ако сам добро схватио одговор на питање из наслова, облик И-мејл (и-мејл) није добар. Правилно је само имејл. Волео бих да прочитам образложење за ту солуцију.

  • Хвала што нас пратите.
   Да, наши правописци су решили да пропишу облик имејл, као једну реч која се пише онако како се изговара на енглеском језику, у значењу „електронска пошта“, вероватно резонујући да нема потребе правити полусложеницу и-мејл. Правописно решење и-мејл имало би своју оправданост пре свега због изговора и акцента. Уобичајан изговор подразумева паузу између форманта ’и-’ и именице ’мејл’, као и двојак акценат. Међутим такав начин писања показивао би да препозитивни формант ’и-’ (у значењу „електронски“ или „илектроник“ по оригиналном изговору) има нормативан статус у српском језику, иако знамо да је његов прихваћени облик у српском језику заправо ’е-’ од „електронски” (electronic) и који се у полусложеницама искључиво појављује у виду препозитивне компоненте ’е-’: е-банкарство, е-управа, е-порези, е-образовање, е-пословање, е-књига. Дакле, или е-мејл, што би било хибридно решење, или једна реч – имејл, што је најједностваније у овом случају.

   • Необично решење. Поред најезде туђица, зар не би било једноставније понудити е-пошта, е-писмо? Први пут сам овде код вас, па ми се чини да граматика ипак није математика.

 • Поштовани,
  свиђа ми се ваш сајт и користим га периодично. Лично сматрам да треба користити „имејл“, али вас молим за коментар што се у „Правопису речника српског језика“ (Прометеј, 2010) на страни 367. наводи „и-мејл“. Да ли се правило временом променило?

  • У време изласка тог речника још увек није изашао нови Правопис, тако да има неких неслагања између два приручника, у међуремену постало је поприлично стандардно писати имејл као једну реч (или мејл)

 • Ако већ имамо наше речи електронска пошта и електронско писмо не видим потребу да се расправља како је правилно писати стране речи на српском, нити да се те речи уопште користе.

 • Није ми јасно у чему је проблем. Попунио сам оба обавезна поља и послао једно питање а одговор на њега би ми био врло користан. Питање је: да ли глаголске именице певање, писање, гранање и сл. имају множину ?
  Бавим се енигматиком, највише састављањем укрштених речи, па ја и моје колеге често имамо недоумицу шта је правилно а шта није.

  Да ли сам требао да отворим корисника и лозинку ?

  поздрав Д. Лојаница

 • Шта ћемо са “касиркама“, односно “сандучаркама“ и са благајницама – чуварима блага, односно вредности?

 • Поштовани.
  хвала на уложеном труду којима сте ми појаснили недоумице са којима се повремено сусрећем. На мом блог веб-сајту Blog Malog pingvana (http://www.blogmalogpingvina.erecnik.com/blog-malog-pingvina/137-kako-se-piše) сам пренео ваш чланак у вези питања: И-мејл или имејл? са спољашњом везом ка вашем веб-сајту. Срдачан поздрав!

 • Поштовани аутори,
  Одлични сте. Захваљујем вам и на томе што особе које постављају коментаре латиницом и ошишаном латиницом опомињете. Браво и хвала.

 • Каже се електронска пошта/електронско писмо
  Гугл зна српски боље од вас
  Поздрав за Матицу српску

Оставите коментар