Правило на дан

Да ли смем у падеж ако нисам удата?

Написао/ла Језикофил

У јеку све чешћег инсистирања на родној равноправности у граматичким и творбеним језичким категоријама, и сами новинари, који су редовни потпаљивачи дебата треба ли жена психолог да се зове психолошкиња, превиђају нека правила о томе како се деклинирају презимена жена, тиме наносећи више штете својим текстовима и родној равноправности него дилема да ли се од војника твори војникиња.

Оно што новинари превиђају јесте да иако су презимена женских особа по правилу непромењива, за разлику од презимена мушких лица, падежни односи се у том случају могу исказати увођењем личног имена испред презимена. Дакле, од Зоране Михајловић, од Ане Брнабић и сл.

Уколико се презиме женске особе пак употреби самостално, падежни однос се може исказати обликом присвојног придева изведеног наставцима -ева/-ова или наставком -ка, нпр. Јовановићева и сл., и тада би презиме имало придевску промену, нпр. „Узели смо уговор од Јовановићеве“.

Треба нагласити да се у савременом стандардном језику двојством облика типа Јовановић-ева : Јовановић-ка презиме женске особе не маркира по критеријуму – припадности оцу или мужу, јер је та семантичка разлика данас из различитих разлога потпуно ирелевантна, као што треба да буде ирелевантно да ли је жена удата или не. Међутим, треба нагласити да се „облици презимена с наставком –ка махом одржавају у колоквијално-фамилијарном говору и то углавном у двосложних именица, оних у којима је други слог сегмент -ић, попут: Ив-ић+ка, Кат-ић+ка, Срд-ић+ка и сл., мада и у овим случајевима предност имају облици на –ева (Ивићева, Катићева, Срдићева)“ (одлука Одбора за стандардизацију српског језика).

Још 2003. године Одбор за стандардизацију српског језика закључио је да је „противна стандарднојезичком систему пракса накарадно уведене непроменљивости презимена женских особа (тип: `То је изјавила Пешић`). Апсурдност такве појаве је и у томе што се тако употребљено презиме женске особе не може никако пренети у друге, зависне падеже (не може се рећи: *То смо чули од Јовановић; *То се односи на Павловић; *Реч је о нечему што је у вези с Пажин и сл.)“. И поред тога често ћемо прочитати, чак и у виђенијим листовима, да је: Михајловић рекла; Брнабић урадила и сл.

Као што видимо, језичких зачкољица има на различитим корацима, међутим, док не схватимо да није језик тај који нас дискриминише, већ институције и појединци са позиције моћи, неће нам бити нити боље нити другачије.

Пише: Слободан Новокмет

коментара

 • док не схватимо да није језик тај који нас дискриминише, већ институције и појединци са позиције моћи, неће нам бити нити боље нити другачије.
  Odlično sročeno!

 • Господо лингвисти, ви сте криви за овакве наслове: http://www.rts.rs/page/sport/ci/story/128/ostali-sportovi/3285290/srebro-za-bozanic-na-oi-mladih-u-buenos-ajresu.html
  Зашто не опоменете угледне медије да се овако не пише? И на РТС-овом и на „Политикином“ сајту могу се сваког дана, буквално сваког дана, наћи овакви наслови.
  Брнабић, Михајловић, Шпановић, Меркел, Меј… никада се не мењају по падежима.
  Да ли је то нека нова мода, или жеља новинара да Енглезима олакшају превођење, не знам. Ко зна колико сам пута РТС-у на овакве чланке остављао коментар да они нису гласило неке месне заједнице него озбиљна телевизија.
  Данас је госпођа Николић гостовала у Београдској хроници и говорила о бирократском језику, па би могла да искористи свој утицај и направи прилог и о овоме.

  • Можда сам досадан са овом темом, али за мене су овакве конструкције недопустиве, посебно у тако угледним новинама:
   – „Према речима Михајловић, инжењери и фирме ангажоване на тој деоници раде даноноћно…“

   Извор:
   http://www.politika.rs/scc/clanak/416053/Mihajlovic-Deonicu-Ub-Lajkovac-pravili-od-blata-i-gline

   • Опет ја са истим питањем. Пример је из данашње „Политике“:

    Он није желео да каже зашто је Видак одлучила да се не жали, а најавио да ће се огласити када добије пресуду која је постала правоснажна.

    Након што је пресуда постала правоснажна, Видак је обавезна да се јави на издржавање казне коју јој је изрекла судија Момирка Тешић ;5. септембра. Видак је тада проглашена кривом за напад на судију которског Суда за прекршаје Јелену Станишић.

    Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/416365/Sara-Vidak-se-nije-zalila-na-presudu

 • Опет ја, и опет о истом.
  Погледајте наслов: http://www.politika.rs/scc/clanak/418272/Haradinaj-odgovara-Mogerini-Nema-ukidanja-taksi
  И даље у тексту:
  – Приштински медији су јавили да су Могерини и комесари за трговину…
  – За понедељак је у Бриселу предвиђен сасатанак Харадинаја и других високих званичника Косова с Могерини у оквиру…

 • Опет ја о истом.
  Чланак је са сајта „Политике“, важног и озбиљног листа, у коме се некад водило рачуна о језику: http://www.politika.rs/scc/clanak/420049/Si-En-En-Kako-je-Irena-Ivic-spasila-dete-u-Milvokiju Ево неколико примера:

  – Како се наводи, дете је само, по хладноћи, лутало улицом, док га Ивић није угледала.
  – Како се види на снимку који је објавио систем за транзит, Ивић је зауставила аутобус, истрчала из њега и ухватила дете.
  – На објављеном видео снимку види се и да је девојчица убрзо заспала у наручју Ивић.
  – „Захвална сам што сам се нашла на правом месту у право време”, рекла је Ивић на похвалној церемонији, која је у четвртак одржана у њену част.

  Да ли ово смета само мени, или има још људи који сматрају да је ово неписмено?

  • Опет ја са истим питањем. Прочитајте овај чланак: http://www.politika.rs/scc/clanak/422859/Brnabic-o-znacaju-prevencije-samoubistava#
   Обратите пажњу на овакве конструкције:
   – Претходно је Ћурчић, мајка водитељке Марије Ћурчић (25) која је у новембру прошле године извршила самоубиство…
   – Повод за обраћање Ћурчић био је самоубиство 12-годишњег дечака са југа Србије.

 • Zašto ne za muške njuške: Katićev, Markovićee, Popovićev, Jovanovićev, ako je: Marković rekao, zašto ne bi bilo Markopvićev rekao, analogno onom Markovićeve. Izvinite, sasvim je uredu: Marković je rekla, jer treba da se zna ko je dotična i sasvim je jasno da se podrazumeva. Zar treba da se dotični (Marković) podrazumeva, A dotična Markoviće da se pojašnjava sa va. Suludo, to je tek neravnopravnost.

 • G. Viktore, ne znate ni o čemu se priča, a pritom ste nepismeni. G. Đorđeviću, ne zvonite na prava vrata. Tekst je i nastao kao negodovanje.

 • Теоретичари ће рећи да је у питању завера јер немогуће је да има толико неписмених, чак и међу професорима факултета који гостују по разним јутјуб каналима. И заиста све те ненормалне грешке и „фрљање са сос прдежу“ јесте сумњиво.

Оставите коментар