Правило на дан

Дошколовати или дошколовавати

Написао/ла Језикофил

Пре неко вече на Вестима Б92 пренели су саопштење: „Из полицијске управе саопштили су да се полицајац уз рад дошколовавао…”, а „По речима Марка Шкреље из улцињског Ђовани трејда, проблем овим предузећима јесте и кадар који треба преко Завода за запошљавање дошколовати, јер се не исплати да инвестира у кадар, зато што када неког радника обучи за одређени посао, он му побегне у другу фирму”.

Таква је (незгодна) ситуација у региону, преноси Политика, али нам национална телевизија каже да Амери немају проблем с тим: „На високим војним школама у Америци тренутно се школује неколико српских официра, а у плану је и дошколовавање српских студената у САД.” Ако нисте војник, а немате посла, можете се дошколовати и постати варилац јер, како новине кажу: „Нема сумње, на основу интересовања за преквалификацију и дошколовање, да је занимање вариоца (заваривач) постало атрактивно.” Глаголи дошколовати (се) и дошколовавати (се) су видски парњаци – први је свршеног, а други несвршеног вида. Дошколовати (се) значи омогућити некоме да заврши школовање, ишколовати (се) до краја, свршити своје школовање, док гл. дошколовавати (се), уз поменута значења, носи и информацију о томе да се допуна школовања дешава у етапама.

Иако је Правопис Матице српске скептичан према овом несвршеном виду глагола и именици дошколовавање (уз тврдњу да је гл. дошколовати (се) двовидски) и не препоручује их, не можемо порећи да у говору постоји реална потреба за тим обликом и да га често можемо срести, што нам говоре и наведени примери из медија. То нам потврђује и једнотомни Речник српскога језика (2007), који наводи овај облик глагола.

Оставите коментар