Правило на дан

Госпођа Норма је и мати и матер

Написао/ла Језикофил

Прошли пут смо видели да Госпођа Норма има неколико синова. Ових дана се питамо шта је она − мати или матер? Она је и мати и матер. А пре тога, морала је бити и кћи и кћер нечија.

Наиме, некада давно, у она старословенска времена имали смо нешто више деклинација (начина промене именица). Онда су се, спонтано, као што се већина ствари у језику спонтано и догоди, те деклинације упростиле. Да народу буде лакше, а и нама Jезикофилцима. Тако су се једине познате мати и кћи приближиле именицама као што су памет и ноћ. У језику постоји једна велика привлачна сила, зовемо је аналогија (угледање на нешто јаче). Та аналогија увек проради кад нешто крене да врда из система. Наше матере и кћери схватиле су да штрче и да су једине именице женског рода код којих је номинатив нешто чудан, па онда изгледа да се мењају по падежима другачије од осталих. Малко су загледале остале именице током ноћи и памет им дошла у главу! Онда су решиле да се приближе баш њима, памети и ноћи, да одрже систем и да нам свима буде лакше. Погледале су у свој акузатив и рекле: Аха, добићемо тај облик и нико неће приметити да смо заостале! Онда су речникописци погледали у њих и изненадили се! Како је то дивно кад језик сам од себе реши да среди своје унутарјезичке односе! Тако се догодило да матер и кћер постану достојне одреднице у нашим речницима. Правопис се још увек мршти и одмахује главом, али попустиће. Јер је језик одувек био онако, знате, на своју руку, али је побеђивао на свим такмичењима у земљи где су покушавали да га скрате за главу и исеку му − језик!

пише: Светлана Слијепчевић, лични асистент Госпође Норме

коментара

 • Веома ми се допада чланак. 🙂

  Можете ли нешто више да напишете о тој деклинацији коју су мати и кћи имале? Како би она гласила? 🙂

  • Једнина
   Н. Мати Дъшти
   Г. Матере Дъштере
   Д. Матери Дъштери
   А. Матерь Дъштерь
   В. = номинатив
   И. Матери(jq) Дъштери (jq) *
   Л. Матери Дъштери
   * У инструменталу једнине ова именица има носни самогласник задњег реда који се изговара нешто слично као ,, он“ при чему ваздушна струја пролази и кроз уста и кроз нос, односно у овом случају ,, јон“. Овај глас је у нашем језику касније прешао у глас ,, у“
   Множина
   Н. Матери Дъштери
   Г. Матерь Дъштерь
   Д. Матерьмъ Дъштерьмъ
   А. Матери Дъштери
   В. = номинатив
   И. Матерьми Дъштерьми
   Л. Матерьхъ Дъштерьхъ
   Иначе, ове две именице женског рода чиниле целокупну групу која са оваквом променом

Оставите коментар