Реч дана

Кад је тешко онда „клач играч“

Написао/ла Језикофил

У последње време све чешће, када су у питању дешавања са терена у америчкој професионалној кошаркашкој лиги, можемо да чујемо, али и да прочитамо, вести о тзв. клач играчима. Нпр. могу се чути оптужбе обожавалаца Мајкла Џордана како Леброн Џејмс, његов највећи такмац на плану вечне кошаркашке славе, не може да се мери са њиховим идолом, јер није клач играч.

Оксфордски речник дефинише clutch као особину неке (углавном спортске) ситуације која је критична, тесна, неизвесна, па би стога клач играч био онај играч који решава тешке и неизвесне мечеве једним потезом, углавном у последњој секунди, онај који преузима сву тежину одговорности на своја плећа показујући тако карактер, истрајност и лидерске особине (на енглеском: (of a player or action) achieving or characterized by success at a critical moment in a game or competition).

У домаћој штампи и на порталима засада још увек стидљиво, али све учесталије може да се чује о клач играчима, а да ли ће тај непромењиви придев, и уопште цела синтагма, сасвим заживети у речнику спортског жаргона, остаје да се види. То понајвише зависи од тога хоћемо ли у будућности имати играче који су спремни да преузму одговорност на себе.

Пише: Слободан Новокмет

1 коментар

  • Широј публици вероватнонису познати кошаркашки изрази дабл-дабл и
    трипл-дабл, али их наши коментатори користе без милости, без претходног објашњења шта то значи.

Оставите коментар