Реч дана

Ко је омбудсман?

Написао/ла Језикофил

Да не буде забуне, није ни обдусман ни омбдусман, већ једноставно ОМБУДСМАН. Па и не звучи баш тако једноставно. А откуд заштитнику права грађана једно тако чудно име које као да спречава грађане да му се чешће обраћају?

Назив омбудсман потиче из шведског језика, а корен му је у старонордијској речи umboðsmaðr, чије је буквално значење представник, a у чијој се основи крије и реч адвокат. Институцију омбудсмана, чији је задатак био да брине о правима грађана независно од извршне власти, основао је управо Шведски парламент још 1809. године, а термин се отада проширио и на остале светске језике.

коментара

  • izvinite, nisam lingvističar, ni uopšte obrazoven čovek; belgianac sam, penzioner, i učim srpspki na fiflološkom fakultetu. Stanujem u zgradi o čemu niko ne se pobavi, a sad vidim da postoji Umbudsman… Bar postoji ime. Hteo bih da gazde se sakupljaju da naprave ponovo zgradsko delovoćstvo. Ali sam stanar, i svi ovde slažu se, ali niko ne kreće… dakle, mislio sam o Ombudsmanu… Da li sanjam, ili????
    Hvala, AC

    • Вама вероватно треба „председник кућног савета“, неко ко се брине о згради. Омбудсман је заштитник грађана на државном нивоу.

Оставите коментар