Правило на дан

Колико вреди криптовалута?

Написао/ла Језикофил

Крајем прошле године у Народној скупштини расправљало се о Предлогу закона о дигиталној имовини. Део овог закона треба да уреди и трговину виртуелним валутама, а с обзиром на то да је виртуелни новац релативно нова појава код нас, дешава се да многима није јасно о чему је реч. Чак је и један посланик поставио питање министру финансија о биткоинима – шта је биткоин, чији је то новац и да ли се на њега плаћа порез?

Ко поседује биткоине и да ли на њих плаћа порез оставићемо да истражују министарства финансија и унутрашњих послова и њихове службе, а нас интересују речи којима се виртуелни новац назива.

Криптовалута [грч. kryptós : скривен, итал. valuta : вредност; енгл. cryptocurrency] заједничко је име за дигитални, односно виртуелни новац без централне банке, који се користи за плаћање путем интернета (пише се као једна реч, слично другим сложеницама типа криптогамија, криптографија итд.). Иако су скорашња појава, криптовалуте су почеле да се озбиљно користе у трговини, али се њима може уплатити и добротворни прилог. Тако је на пример Дечји фонд Уједињених нација, познатији као Уницеф, међу првима почео да прихвата и дели донације у криптовалутама.

Данас на виртуелном финансијском тржишту постоји више од 1.300 различитих криптовалута, а најпознатија међу њима је биткоин [енгл. bitcoin]. Осим овог облика забележена је и његова варијанта биткојн, но препоручили бисмо употребу прве варијанте као једине исправне – биткоин.

Пише: Марина Николић

Оставите коментар