Правило на дан

Не мењајте „мењати“

Написао/ла Језикофил

Уобичајено је да се глагол мењати користи у основном значењу чинити другачијим по садржини, изгледу, облику и сл. (Промена средине мења организам, РСАНУ), док се глагол замењивати употребљава у основном значењу постављати, узимати, употребљавати уместо нечега (Речи које су изашле из употребе … треба замењивати другима, РСАНУ).

Иако неки инсистирају да глагол мењати не треба користити у основном значењу глагола замењивати, ипак треће значење глагола мењати (потврђено у речнику САНУ) гласи уклањати, одстрањивати замењујући нечим другим, новим, употребљавати једно место другог, замењивати – мењати гуму, мењати батерију итд.

С обзиром на то да имају своја јасна значења, глаголе мењати и замењивати треба употребљавати у складу с тим значењима, међутим, ако понекад глагол мењати „ускочи“ уместо свог другара да му сачува место док је овај одсутан, не треба од тога правити велики семантички грех.

 

 

 

 

коментара

  • Zanima me, na primer, šta sa rukom i nogom i fitnesu. Moja instruktorka stalno govori zameni sad nogu (ili ruku), ali meni to para uši. Ne znam da li je to nepravilno, rekla bih da jeste, i da je bolje da kaže promeni? Hvala unapred na odgovoru. Sve pohvale za ažurnost.

    • Хвала што нас пратите. С обзиром на то да је основно значење глагола „заменити“ употребити уместо нечега или престајући с нечим прећи на нешто друго, посветити се нечем другом, у контексту вежбања то може да се примени на ногу или руку (престати вежбу једне и започети вежбу друге ноге или уз помоћ друге ноге, руке), тако да бисмо рекли да је глагол у тој употреби коректан.

Оставите коментар