Реч дана

Твитерске активности

Написао/ла Језикофил
Твитер

Слика преузета са сајта carolynbraunius.com

Наш премијер отворио је недавно званичан Твитер налог и прво је запратио председника републике Томислава Николића, а затим тенисера Новака Ђоковића. С друге стране, премијеров први пратилац је политичар и бивши ватерполиста Александар Шапић, преносе наши медији. Премијер је на Сретење, одмах по креирању налога, твитовао следећи твит: „Нема веће радости и важније вредности од борбе за модерну Србију“, уз који стоје два хаштага (#dandrzavnosti #sretenje). Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас први пут је твитнуо у једној забавној емисији, а потом је уследио низ ритвитова.

Назив друштвене мреже Твитер (Twitter) пореклом је ономатопеја и означава најчешће цвркут птица, мада има и друга значења. У српском језику та ономатопеја није прозирна. Ово је име врло продуктивно у нашем језику, те је бројност речи повезаних са њим резултат добре уклопљености у систем српског стандардног језика. За добру уклопљеност заслужна је лакоћа изговора дате позајмљенице говорницима нашег језика, као и њен акценатски и морфолошки лик. Наиме, реч је о позајмљеници која припада компјутерском жаргону, но врло брзо шири домен своје употребе, као уосталом и деривати настали од ње. Тако смо добили твитер налог, затим твитераша – особу која активно користи твитер налог, његове пратиоце, твит као поруку твитераша, ритвит – прослеђени твит, и тако даље. Хаштаг је симбол који на српском најчешће именујемо као тараба (#), чији је циљ навођење кључних речи или теме у вези с наведеним твитом.

Глаголи који такође припадају твитерашком жаргону јесу запратити са значењем ‘започети праћење нечијег налога’, твитовати и твитнути као видски парњаци, први је несвршеног, а други свршеног вида.

пише: др Марина Николић

1 коментар

  • Iz svog iskustva na Tviteru mogu da kažem da se kod nas primilo retvit, a ne ritvit, i isto tako hešteg, a ne hašteg.
    I još samo jedna sugestijica – u prvoj rečenici bih Tviter stavila malim početnim, ipak je u pridevskoj upotrebi:)

Оставите коментар