Лектура за минут

Да ли је „протагонисати“ ваљан глагол?

Написао/ла Језикофил

Недавно се једна јавна личност, чланица жирија популарног шоу-програма, пожалила да продукција прибегава превеликом „протагонисању једног такмичара“.

Претпостављамо да је хтела да каже да га превише протежирају, гурају у први план, афирмишу, дају предност у односу на остале, међутим, да ли је глаголска именица протагонисање, настала од гл. протагонисати, прави избор речи за дату ситуацију?

Можда би и била да глагол протагонисати постоји, међутим, не бележи га ниједан речник српскога језика. Најближе томе имамо, наравно, именицу протагониста (од грч. prōtagōnistēs, борац) која се усталила у значењу главног јунака неког књижевног дела, или главног учесника у неком догађају (Клајн, Шипка 2007), а може да буде и покретач радње, иницијатор (РМС).

Вероватно је чланица жирија помислила да глагол протагонисати (и им. протагонисање) треба да значи управо наметати некога као главног учесника у нечему, међутим, док реч не добије и своју званичну лексикогрaфску потврду, треба је, макар засад, узети са великом резервом. А шта ви мислите о глаголу протагонисати?

1 коментар

  • Можемо ми и од именице „прозор“ стићи до глагола „прозорисати“ и глаголске именице „прозорисање“, само не знам шта би то требало да значи!
    Немам ништа против сваке слободе, па и језичке, али сам против сваке анархије, па и језичке.
    Успут, све похвале новом сајту и надам се да ћемо овде редовно налазити и занимљиву и озбиљну језичку грађу, из које ћемо моћи да учимо. Поред толиких других …фила, ред је да се, коначно, појаве и језикофили!

Оставите коментар