Реч дана

Ђиха, ђиха, четири ноге…

Написао/ла Језикофил

Да ли сте знали да лексема коњ има преко 20 значења у Речнику САНУ?

Иако врло племенита и грациозна животиња, човек му није учинио велику част, пошто се коњем често називају незграпни, ограничени и глупи људи, али такав је једноставно човек – не можете се ослонити на њега ни када сте коњ.

Назив коњ носе и различити предмети који својим изгледом или наменом подсећају на коња: гимнастичарска справа, ногари за тестерисање дрва, греда за вретено, зидарски ногари, штап за поштапање у ходу.

Свима нам је позната коњска снага, а у неким крајевима коњ је значио и терет који та животиња може да понесе. Тако су се називали и предмети у различитим дечјим играма, а и једна врста смокве носи назив коњ.

Магарца у неким крајевима називају божји коњ, а колико смо у давнини ценили ову животињу, говори израз дорасти до коња и сабље.

Није да од муве правимо коња, али да бисмо били на коњу, и ми коња за трку треба да имамо и да се трудимо да не спаднемо с коња на магарца. Најважније је да запамтимо да сваки Циганин свога коња хвали и да се поклоњеном коњу у зубе не гледа, па ћемо избећи и ону народну добру коњу сто мана.

Оставите коментар