Правило на дан

Дубаи и Блиски исток

Написао/ла Језикофил

11072383_376422602549069_351981281_oПошто смо се ових дана подсећали географије, ред је да се присетимо и правописних правила.

Дубаи је један од емирата Уједињених Арапских Емирата. Када се мења по падежима, добија једно -ј- пре падежног наставка, најпре, зато што га изговарамо, а затим и како бисмо разбили гомилање вокала: Дубаија, Дубаију, Дубаијем. То -ј-, иначе, зовемо интервокалско ј.

Важно је још и да се Уједињени Арапски Емирати налазе на Блиском истоку.

коментара

    • Ако бисмо морали на силу да правимо, вероватно би аналогијом према неким другим примерима становник Дубаија био Дубајчанин или Дубајичанин (Дубајац), а ктетик дубајски или дубајчански, међутим немогуће је у духу језика увек и од сваког топонима страног порекла направити одговарајуће називе становника, па зато не треба на томе претерано ни инсистирати. Ако ово звучи рогобатно увек можемо да се извучемо са „становник Дубајиа“.

      • I mislila sam da je tako, samo sam želela da proverim da li i drugi tako misle. Hvala na odgovoru, sve najbolje u radu! Hristos vaskrse!

  • Kako ste došli do navodnog srpskog oblika Dubai koji je protivan jednom od osnovnih pravila srpskog jezika – onome o nepostojanju i zatvaranju hijata? Jednostavno ste kopirali englesko Dubai ili ste možda konsultovali i nekog arabistu?

    Pravilan oblik imena دبي‎ u srpskome može biti samo Dubaj.

Оставите коментар