Реч дана

Како је луди Наста постао женско?

Написао/ла Језикофил

8cxKKR85iПознато вам је да ако нешто радите као луди Наста (или луда Наста), то углавном подразумева бесмислену, бесциљну, узалудну и можебити помало луцкасту радњу. А откуд тај луди Наста постаде синоним лудила и зашто је у последње време углавном еволуирао у луду Насту?

Према једној теорији, после пада Првог српског устанка, а пре доласка Турака, Срби су напустили Београд. Наводно је остао само један човек по имену Анастас (Настас), одмиља звани Наста, Цинцарин са Дорћола, из угледне трговачке породице која је помагала устанике, па од тог времена постоји израз „луди Наста“, а односи се на оне који се не понашају у складу са општеприхваћеним стандардима понашања.

Друга теорија каже да су јадног Насту оставили у повлачењу које је уследило 1813. године пред Турцима зато што је заиста био мало ћакнут. Наводно су га Турци затекли како сам лута улицама, дозива људе, смеје се и пева, па су га као безопасног поштедели (извор Vukajlija.com).

А с обзиром на то да је име Анастасија, односно хипокористик Наста, касније заживело много више од мушког имена Анастас, могуће је и да је „луди Наста“ у народним предањима временом променио род и постао „луда Наста“.

1 коментар

Оставите коментар