Реч дана

Клада

Написао/ла Језикофил

Вероватно су вам небројено пута од детињства говорили да ум царује, а снага кладе ваља када су хтели да вам докажу како треба више да учите, али вероватно нису баш сви увек сасвим правилно акцентовали ову кладу, па сте можда помислили да је снага нешто што је вредно само клађења. Заправо, клада (са краткосилазним акцентом на првом слогу од прасл. kolda) представља одсечен, неотесан комад стабла, балван, пањ или цепаницу, тако да је она снага из пословице кадра да кладе само по земљи ваља или гура.

Не заборавимо да наш народ има и друге изразе који укључују кладу, као нпр. пијан као клада или спава као клада (настале вероватно због тога што су кладе обично оборена стабла на земљи, па асоцирају на човека који је пао или који чврсто спава, непокретан), а неретко се уочене сличности између деце и родитеља карактеришу изразом не пада ивер далеко од кладе.

 

1 коментар

  • Mene je ovaj članak samo zbunio, jer u životu nisam čula da neko izgovara ovu poslovicu pogrešno. Jedino ako uzimate primere govora iz nekog sela kod Pirota, onda ovo ima smisla… 😀 Ili to, ili ja imam previše lepu sliku o pismenosti našeg naroda

Оставите коментар