Реч дана

Ко су ботови?

Написао/ла Језикофил

Захваљујући неуморним и помало досадним активностима за време изборне кампање, јавност се упознала са необичним и пејоративним термином партијски ботови. У суштини, партијски бот је неко ко ради за интересе своје партије тако што брани њене одлуке и потезе путем јавних форума, телефонских укључења у емисије, коментара у онлајн новинским чланцима, велича достигнућа чланова и лидера, или пак напада и куди поступке и лидере противничких партија.

Све то партијски бот ради по устаљеном сценарију, могли бисмо рећи чак и програмирано. Баш као и софтверски робот по коме је овај партијски послушник добио надимак. Интелигентни софтверски агент или бот, по коме су названи партијски активисти, јесте врста једноставног програма који делује самостално, али у врло ограниченим капацитетима, нпр. изиграва нам чет-партнера на мрежи, рекламира одређену веб-локацију или опонаша противнике у компјутерским играма.

Тако су и партијски ботови врста живих, али програмираних алатки које раде за свог газду и извршавају низ једноставних задатака, али без икакве инвентивности, замишљености или критичког погледа на свет.

Оставите коментар