Реч дана

Куси пси

Написао/ла Језикофил

Има их ко кусих паса кажемо када нечега има много, у великој количини. А какви су то куси пси када су чак добили и свој израз да их увек у језику прати?

Придев кус значи без репа, или са кратким, скраћеним репом, безреп, па је овај израз настао вероватно као запажање да је некада безрепих паса било сасвим довољно да добију свој израз који сликовито означава велику количину нечега. То је некако и логично, пошто је сигурно убогих паса луталица некада било много више него оних сређених и елегантних. Такође, власници паса су некада својим чуваркућама секли репове да би ови били агресивнији при одбрани дома (извор Данијела Станић).

Не заборавимо и израз куси и репати који говори о томе како има разног, свакаквог света и не може се носити кус с рогатим (не може слаб и немоћан против јачег и моћнијег).

(С.Н.)

коментара

  • Čini mi se da je ovde u pitanju omaška.Znam za izraz „ne može šut (bez rogova) sa rogatim, ali ne i za „kus protiv rogatog“.
    Sa velikim zadovoljstvom čitam ovo što pišete.

    • Слажемо се с вама да је варијанта „шут с рогатим“ уобичајнија, али у речнику САНУ под одредницом „кус“ забележен је и израз „не може кус с рогатим“, додуше у питању је израз који је редакцијски додат, није потврђен ниједним примером

Оставите коментар