Реч дана

Мигрант, емигрант и имигрант

Написао/ла Језикофил

Језиви злочини изазвани ксенофобијом збивају се широм света. Последњи од њих десио се у немачком граду Ханау, када је један екстремни десничар и присталица антимигрантских идеја у терористичком нападу убио једанаесторо а ранио четворо људи. Иако истрага и откривање идентитета још увек трају, потврђено је да је „већина жртава имигрантског порекла”.

Нажалост, и у Србији у последње време јачају антимигрантске иницијативе, због великог броја имиграната с Блиског истока у Србији, иако је сама српска емиграција веома бројна широм света. Када су тема мигранти, уме да дође до мешања термина. Наиме, мигрант/мигранткиња је особа која мигрира, односно онај који се сели из разних разлога, а најчешће су у питању ратне (из БиХ, Авганистана, Сирије итд. и ове људе називамо и избеглицама) или економске миграције (из села у град, из Југославије у Немачку и Аустрију, са Балкана у земље Западне Европе итд.).

Емигрант је онај који је напустио земљу, исељеник, па зато можемо рећи да српских емиграната има свуда, док је имигрант усељеник, странац који се мање-више трајно уселио у неку земљу, па стога можемо говорити о великом броју имиграната у Немачкој.

Азиланти су пак особе које уживају посебну заштиту у земљи у коју су избегли из политичких разлога. Није сваки имигрант истовремено и азилант, па та два појма не би требало мешати.

Када говоримо о антимигрантској политици, реч је, у ствари, о противљењу усељења имиграната у неку земљу, а не о противљењу миграцијама уопште. У јавном дискурсу јавља се и облик антимиграциони, настао од речи миграција, док антимигрантски у корену садржи реч мигрант.

Оставите коментар