Правило на дан

Пазите у којој улици станујете

Написао/ла Језикофил

коментара

 • У Сарајеву се и Босни имена на -о не мењају по првој врсти, већ по е-деклинацији: Иво-Иве, Перо-Пере. То је ноторна дијалектолошка чињеница.

  • Неће баш бити да тога нема у Босни, ево дела рада колегинице која се врло детаљно бавила овим питањем:

   „Типови Перо – Пера и Раде – Рада са присвојним придевима Перов и Радов карактеристични су за говор Драгачева (Ђукановић 1995), говор србијанског Полимља (Николић 1991), тзв. „ерске“ области централне Шумадије (Реметић 1985), говоре источне Херцеговине (Вушовић 1927, Пецо 1964), затим за северозападне црногорске говоре херцеговачког типа, нпр. говор Пиве и Дробњака (Вуковић 1938/39: 53) и ускочки говор (Станић 1974; Станић 1977), као и за неке старе штокавске зетско-јужносанџачке говоре – нпр. говор Бјелопавлића у долини реке Зете, говор Васојевића (Стијовић 2007). Тип Перо – Пере карактеристичан је за тршићки говор (Николић 1968), говор личких јекаваца (Драгичевић 1986), западнобосанске ијекавске говоре (Дешић 1976) и неке крајеве босанског Подриња (Симић 1978), затим за говор Љештанског (Тешић 1977), неке делове Мачве (Николић 1966) и део средње Колубаре (Радовановић 2006).“

   Наравно, у питању су референте дијалектолошке студије.

   • Isto važi i za Čačanski i Ivanjički kraj, tj za oblast Starog Vlaha. Kod nas Rada može biti samo nadimak Radmile i Radojke, dakle isključivo zenskog roda. Radomir je Rade. Pera je moja baka Pelagija a komšija je Pero – Petar.

 • Drugo je pitanje, naravno, da li Moma ili Momo uopšte zaslužuje ulicu, s obzirom na njegovo ponašanje i govorenje tokom poslednjeg rata.

  • Momo svakako, Moma nikako. U narodnom jeziku moma je devojka. Nadimak za Momčila je Momo.
   A što se politike tiče mislim da je svaki njegov komentar na mestu, Muslimani su hteli da izbrišu Srbe iz Sarajeva, a on je žalio rodni grad

Оставите коментар