Реч дана

Пијан као ћускија држи се за плот

Написао/ла Језикофил

Већ смо писали о томе како се у нашем народу стање пијанства врло маштовито повезује са различитим појмовима (в. чланак пијан као смук), а један од таквих поредбених фразеологизама је и пијан као ћускија. Зашто је баш ћускија оставила утисак нечега што може да буде пијано?

Познато је да турцизам ћускија означава гвоздену алатку у облику полуге која служи за бушење рупа у земљи или подизање терета. Ћускија, уз сву добру вољу, не може да стоји усправно, осим ако се не наслони на нешто (нпр. на плот) или забоде у земљу, те подсећа на пијанца који не може да се одржи на ногама (у Вуковим Пословицама налазимо и поређење пијан као сјекира). Ћускија је очигледно оставила утисак својим ограниченим могућностима, те је послужила и за поредбени фразеологизма глуп као ћускија.

А шта је тај плот за који се пијанци тако чврсто држе и који је ушао у фразеологизам држати се нечега као пијан плота (не одвајати се од некога или нечега)? Млађе генерације које нису толико у додиру са селом можда не знају да је плот заправо ограда, тараба од прошћа, дасака или сплетеног прућа и да назив води порекло управо од глагола плести. А пијанци који се држе за ту ограду да не падну као ћускије очигледно су некад били честа појава чим су ушли у фразеологију.

 

Литература:

Драгана Мршевић Радовић, Фразеологија и национална култура, 2008.

Абдулах Шкаљић, Турцизми у српскохрватском језику, 1966.

Речник српскохрватскога књижевног језика (Речник Матице српске)

 

Пише: Слободан Новокмет

1 коментар

Оставите коментар