Лектура за минут

Преко пута

Прекопута себе може да види празан базен.

Правопис српскога језика предлаже преко пута. А кад је већ преко пута, онда је сигурно перспектива посматрача. Другачије није назначено. Онда нам ни себе не треба:

Преко пута може да види празан базен.

 

коментара

  • U jednom delu Pravopisa stoji da se prekoputa pise sastavljeno t. 130, a u delu u kojem je Recnik odvojeno. Pa, kako se pise na kraju?

    • Вероватно је у питању превид у самом Правопису, што управо у приручнику такве врсте не би требало да се дешава, али је, очигледно, могуће. Тај превид је можда и последица несугласица између самих лингвиста, тога да ли посебно треба третирати случај „прешао сам преко пута“, где је „преко пута“ пред. + именица, од примера „станује прекопута болнице“ где би „прекопута“, као једна реч, имало значење „са супротне стране, на другој страни“. Међутим, пошто Речник српскога језика (2007) не региструје „прекопута“ као самосталну реч (најприближније томе имам предлог насупрот), остаје нам да се држимо правила по коме „преко пута“ пишемо одвојено, али разликујемо значења „преко цесте“ и „на супротну страну“.

Оставите коментар