Лектура за минут

Уопштеност

Ова књига полази од тога да долазимо из различитих средина, које гаје неке друге обичаје.

Сиромаштво лексике огледа се, између осталог, и у честој употреби заменица. Ово можемо, на пример, решити овако:

Ова књига полази од претпоставке / У овој књизи претпостављамо да долазимо из различитих средина, које гаје другачије обичаје.

 

коментара

 • ja samo imam jedan predlog tj. savet.
  ako je vec sajt postavljen na cirilici, onda da se koristi neka familija srpske cirilice a ne ruske kako vidim na sajtu, sto se posebno odrazava na tekst u italiku.

  srdacan pozdrav
  j.

  • Драга Јелена,
   Хвала на поздраву и на савету. Сајт је у почетку свог рада и сигуран сам да ће, како време одмиче, његов садржај бити богатији а техничке особености пријемчљивије за читаоце. Позабавићемо се и темом фонта, тј. опцијом да се користи српска ћирилица, али то ће зависити од расположивости тог фонта и од техничких могућности сајта којима тренутно располажемо.
   Велики поздрав и наставите да нас пратите

 • A da li je pravilno npr. napisati/reći : „Bila je svesna da se boji….“ ili mora „Bila je svesna TOGA da se boji“? Ili, na primer: „Čudila se što ona ne želi“ ili mora „Čudila se TOME što ona ne želi“ ;“Nije mogla razumeti da ih ne zanima“,ili mora „Nije razumela TO da ih ne zanima“? ; „On je retko išao“ ili „On je retko KAD išao“ ?
  Meni uvek deluje lepše uz ove dodate reči, ali ne znam da li je tako pravilnije?
  Hvala puno!

  • Драга Маро,
   Исправно је и једно и друго. Заменице и предлошко-падежне конструкције с њима могу најављивати зависну реченицу, али нису обавезан део целе реченице.
   Поздрав!

Оставите коментар