Реч дана

Шта је штихпроба?

Написао/ла Језикофил

Председник Републике Србије Александар Вучић јуче је саопштио нове информације о формирању владе, па је између осталог рекао да је мандат будуће владе ограничен најкасније до 3. априла 2022. године, давши образложење за то на следећи начин: „Да знају да је ово штихпроба, да годину и по дана морају да раде даноноћно, да бисмо изгурали у тешким условима, и по питању ковида и преговора о Косову и Метохији, и ужасно тешке ситуације у економији.“

На потпитање да ли су грађани гласали за штихпробу, Вучић је рекао да грађани нису гласали за штихпробу, већ за владу која ће годину и по дана водити земљу, и додао: „И није она моја, то је Влада Србије, да нам нечије штихпробе не би завршиле с тим да имамо најнижу стопу раста у Европи и да немамо ниједну нову болницу“, поручио је.

Овде се може поставити више питања: шта уопште значи штихпроба? Шта су под том речју подразумевали председник и новинари?  Да ли се та два поклапају? Да ли су се разумели међусобно и да ли је порука пренета јавности прецизно и недвосмислено пренета?

Ако погледамо у речнике, И. Клајн и М. Шипка у Великом речнику страних речи и израза кажу да германизам штихпроба (нем. Stichprobe, према Stich у значењу убод) означава проверу напрескок, надохват, пробу на основу насумице изабраних узорака. У једнотомном Речнику српскога језика Матице српске ова реч пише се као полусложеница, дакле с цртицом, пошто се заиста чују два акцента штих-проба, и за њу се каже да означава проверавање исправности, тачности нечега не испитујући га у целини него на прескок, нпр. извршити штихпробу (пример из наведеног речника је ипак написан као сложеница, а не полусложеница). Сматрамо да је састављено писање сасвим прихватљиво у српском језику.

Данас се у немачком језику ова реч употребљава да означи било који случајни узорак, као што је рецимо полицијска контрола (нем. Stichkontrolle), односно насумично легитимисање или заустављање возача. Тако је настала и реч штих, са значењем бода, поена, на који само случајно налетимо играјући карте. А када је о етимологији реч, кованица штипроба настала је дословно да означи убодне рупе у високим пећима кроз које су се могли узимати узорци топљеног гвожђа приликом његовог топљења. Слично се радило и са житарицама – понека насумице одабрана врећа од јуте боцне се и узме се зрно да би се проверио квалитет.

Из овог објашњења чини нам се да ће следећа влада бити пробна и да јој је зато мандат ограничен.

Пише: Др Марина Николић

Оставите коментар