Реч дана

У каквој су вези митраљез и штампач?

Написао/ла Језикофил

Митраљез је познато брзометно ватрено оружје које је своју разорну употребу доживело у Првом светском рату. С друге стране, штампач је уређај који служи за пренос података са рачунара на папир. На први поглед, не постоји никакав заједнички именитељ који би митраљез и штампач здружио у исту мисао, осим ако се неко није крио иза штампача док је пуцао из митраљеза.

Међутим, ако малко прелистамо речнике, открићемо да назив митраљез потиче од француске речи mitrailleuse која је у српском речнику позната из војне терминологије и гласи митраља. Митраља у суштини представља картеч, што може бити врста гранате за блиско дејство, односно пуњење куглицама муниције. Сама реч картеч позната је и у немачком (Kartӓtsch) где значи шрапнел, канистер  и италијанском (cartoccio), где се може превести и као корнет, фишек, патрона.

Именицу картеч етимолошки и семантички можемо довести у везу и са англицизмом картриџ, у значењу чауре или патроне, која се у ери компјутерске технологије усталила у значењу пластичне кутијице са бојом или тонером за компјутерски штампач. На тај начин је пуњење муницијом доведено у везу са пуњењем штампарског картриџа.

1 коментар

  • Онда би могли рећи да кетриџ или картеџ – changer – шаржер, може бити ефикасан у намени гађања папира из штампача, само у колико се изводи „бојевом бојом“ од којих су:
    1. Стандарни калибар – „нијансирана црно бела“ за текстуално дејство преноса духовне материјализације података у главном, или у друге сврхе мање ефикасне.
    2. Троструки подкалибарни – „динамички опсег три основне боје“ за усмерено кумулативно дејство у три подкалибра, плавог, црвеног и зеленог за дејтво по папиру у сврху изведбе више од 1000 речи у оптичком приказу диференцијалне идентичности истог на фундаменталној основи. xD

Оставите коментар