Реч дана

Шта је руда из „Не трчи пред руду“?

Написао/ла Језикофил

РудаУдаћу се за њега!

Не трчи пред руду, размисли добро о томе.

Не трчи пред руду кажемо често некоме ко је брзоплет, ко излеће са неком изјавом у невреме, или ономе ко ради нешто преурањено, непромишљено, брзоплето. Такође, овај израз користимо и да опишемо ситуацију у којој се неко непотребно, неумесно уплиће или меша у нешто.

А откуд та руда испред које не ваља трчати?

Судећи по Речнику Матице српске руда је уздужна полуга углављена у предњу осовину запрежних кола, уз коју се прежу коњи, волови и сл. Ако узмемо у обзир да би пун облик овог израза могао да гласи трчи као теле пред руду, онда можемо да закључимо да је израз вероватно настао у народу на основу слике младог, неискусног телета које трчкара око мајке, па неопрезно излеће испред волова који упрегнути у рудо вуку кола. Пошто су у рудо упрегнуте јаке и тешке вучне животиње, онда излетети испред њих није нимало здрава и безбедна активност.

Такође, изгледа да се можда понеко и ударио или незгодно набио на руду када би кола нагло стала, па је можда и одатле потекла ова етимологија.

коментара

  • Ne trci pred rudu, jer upregnuti konji ili volovi bi mogli da te pregaze (u brzini), ili u prevodu – ne govori ili ne radi ishitreno neke postupke, bolje prvo razmisli i sagledaj situaciju.

  • Не може се “упрегнути у рудО“, Упреже се у јарам, а руда повезује јарам и волове са колима.
    А чак и да може, рекло би се упрегнути у руду, а не у рудо.

    • ру́да2 ж = рудо мотка, полуга причвршћена, углављена у предњу осовину кола, уз коју се прежу коњи.
      Изр. истрчавати се, бежати пред руду пеј. непотребно, неумесно или пре других уплитати се, мешати се у што. лећи на руду в. уз лећи (изр.). ударила руда у брег дошло је до тешке невоље.

  • Мени је отац говорио да не трчим као теле пред руду. Џаба, то радим и данас.

Оставите коментар