Правило на дан

Зашто Фејсбук није Фејзбук?

Написао/ла Језикофил

Често се полемише зашто не поштујемо нормативно, али и системско начело стандардног српског језика које препоручује вршење гласовне алтернације једначење сугласника по звучности која захтева да се у комбинацији звучног и безвучног сугласника (или обрнуто) први глас прилагођава другоме по звучности.

Више је разлога за то. Један од њих је тај да се већ усталио погрешан облик Фејсбук. Тако нам се ћирилички и сама фирма под истим називом представља. Овај облик није погрешан из разлога што, да је промена извршена, дошло би до асиметрије пуног и скраћеног облика – Фејзбук : Фејс (према енг. face), а познато је да систем тежи симетричности и уједначености.

Такође, будући да је у питању сложеница, додуше позајмљена, те се у српском речи од којих је састављена не осећају као засебне, потреба за очувањем непромењених саставница остаје као нешто што је пожељно.

коментара

  • Primer odličnog stila: Овај облик није погрешан из разлога што, да је промена извршена, дошло би до асиметрије пуног и скраћеног облика – Фејзбук. I pre toga: системско начело… које препоручује вршење гласовне алтернације… Divno!

Оставите коментар