Реч дана

Ко је дрвена Марија?

Дрвена Марија

Слика преузета са сајта www.directfromlourdes.com

-Шта стојиш ту ко дрвена Марија? – могло би да се каже некоме ко се укипио, удрвенио, ко се не сналази у друштву, па се понаша неспретно, неокретно и круто или се укочио од несналажљивости и нелагоде. Такође, дрвеном Маријом можемо прозвати некога ко је неприступачан, непријатан и ко одбија друге од себе.

А ко је та Марија и зашто је од дрвета? Теорије кажу да је вероватно у питању дрвена статуа Девице Марије, какве се могу наћи у разним, углавном католичким црквама, а познато је да су статуе круте, да стоје непомично, баш као и особе које се не сналазе у друштву и које не реагују на спољашње надражаје.

Такође, једна од теорија каже да су у питању биле дрвене статуете (њих дванаест) које су се звале Марије и које су грађани Венеције износили својим морепловцима у ритуалу награђивања за успешан морски подухват, а које су замењивале праве, живе невесте (Извор: Политикин забавник, аутор Дејан Станковић).

Позната је и игра Дрвене Марије, у којој један од играча жмури окренут зиду док му остали полако прилазе. Када он одброји и каже „Дрвена Марија“, остали треба хитро да се укипе, а кога је ухватио у покрету, испада из игре.

(Инспирација за чланак потекла је са одбране докторске тезе др Наташе Вуловић одржане 11. јула 2014. године на Филолошком факултету у Београду.)

Оставите коментар