Правило на дан

Ко све игра фудбал?

Тренутно је у току 20. по реду Светско фудбалско првенство у Бразилу, а неучествовање домаће селекције само је склонило камен са срца верним навијачима који ових дана у миру могу да прате утакмице.

Ко игра фудбал?Међутим, као што наша репрезентација, и када учествује на неком великом такмичењу, традиционално има проблема готово са свим селекцијама, тако и српска лексика муку мучи са припадницима неких земаља ломећи и мозак и језик смишљајући како да именује њихове играче, навијаче и становнике.

Тако је, по правилу, незгодна репрезентација Гане, која, осим што нас је добила на прошлом првенству, има проблема да се снађе у нашем језику. Становнике, играче и навијаче Гане требало би звати Гањанима, односно Гањанин у једнини (као нпр. Цетињанин, Атињанин и сл.), а опција Ганац – Ганци није погрешна, али је у језику доста ређа.

Играчи Обале Слоноваче, на челу са Дрогбом, такође су незгодна репрезентација, и то не само због своје брзине и спретности већ и због двочланог назива државе, који се у српском језику тешко преводи на једну реч. Зато њихове становнике, па и играче и навијаче, треба звати пуним називом државе – играчи Обале Слоноваче, да не бисмо добили Обалослоновчанe.

Играчи Хондураса требало би да буду Хондурашани (као и Тунишани или варошани), а муке понекад задају и представници Јужне Кореје, које би требало звати Јужнокорејци.

И поред ових језичких проблема, надамо се да ћете ипак уживати у Светском фудбалском првенству.

 

коментара

    • ТуниС – ТуниШани, Тунижани би било да државу зовемо Туниз. Међутим, могуће је да се назив Тунижани усталио у свакодневном језику зато што смо ту дражву некада звали Тунизија – Тунизијани – Тунижани, или је у питању аналогија према неким другим називима етника који се слично завршавају, нпр. Норвежани, Малтежани и сл.

  • Zašto Južnokorejci? Nećemo valjda govoriti i Severnoirci, kao što nismo svojevremeno zvali ni Istočnonemci. Igrači Južne Koreje – da, ali samo Korejci.

    • Ако из контекста није јасно да ли су у питању житељи Јужне или Северне Кореје, или ако желимо то посебно да нагласимо, сасвим је у реду употребити или Јужнокорејци или Севернокорејци

Оставите коментар