Реч дана

Мокри брат пијан као смук

Написао/ла Језикофил

Српски народ стање пијанства зна да упореди са различитим појмовима, очигледно налазећи да очараност алкохолом заслужује широк дијапазон поредбених израза. Тако, поред општепознатог пијан као мајка, чије објашњење можете да пронађете понегде на интернету (не верујте у оно о пијаним мајкама на порођају!), налазимо још и пијан као дуга, клада, летва, клен, даска, секира, ћускија, свиња, чеп, кочијаш, сунђер и сл.

Овом корпусу придружује се још једна учестала фраза, а то је пијан као смук (пије као смук). А ко је тај смук кога у нашој традицији прогласисмо опасним пијанцем? Познато је да је смук врста неотровне змије из породице смукуља (на латинском Colubrinae) која се још назива и кравосица (РМС).

Те змије познате су и по томе што се „прилепе“ за домаће рогате животиње, најчешће краве, па им сисају крв (отуда и назив кравосицa, односно кравосис), што је, како је народ веровао, доводило до тога да кравама назадује млеко. То њихово сисање, или „пијење“, изгледа да је толико утицало на домаћег сељака да је и пијанство алкохолом морао да упореди са смуковом жељом за крвљу, да не смопињемо и везу смука (змије) са митским змајем, тј. дугом која „пије“ воду с неког извора.

А Драгана Мршевић Радовић подсећа нас још и на израз мокри брат (мокра браћа) у значењу „пијанац“, с обзиром на то да онај који упија течност постаје сасвим влажан, тј. мокар (Фразеологија и национална култура).

коментара

Оставите коментар