Правило на дан

Молебан

Написао/ла Језикофил

пише: др Марина Николић

У Шумарицама, крај Споменика стрељаним ђацима и професорима, одржан је још један велики школски час, у спомен на недужне жртве нацистичког терора у Другом светском рату. Пре тога, епископ шумадијски г. Јован, са свештенством, служио је молебан за крагујевачке мученике из октобра 1941. године.

А пре мање од месец дана, уочи параде поноса, служен је молебан у Храму Светог Саве. Присталице покрета „Двери“ присуствовале су молебну после кога су прошетале београдским улицама, изражавајући протест против параде поноса.
Молебан се служи често, у разним приликама и на молебнима се увек окупи велики број верника. Сама реч потиче из црквенословенског језика, дакле, пореклом је стара, али се тек у последње време активно употребљава, отприлике последњих петнаестак година. Има значење пригодног молитвеног обреда. А пригоде су разне и бројне.

Треба истаћи честу погрешну употребу ове речи у различитим падежима, па тако, на пример, читамо у новинама следећи наслов: Више од 100 верника на молебану за престанак кише. Наиме, у речи молебан долази до гласовне алтернације непостојано а, те тако ова реч у номинативу гласи молебан, у генитиву молебна, дативу молебну и тако даље. У номинативу множине гласи молебни.

коментара

 • Mislim da niste upravu kod ove riječi. Mijenja se smisao imenice ,,moleban“, tako da nepostojano ,,a“ mijenja rod imenice, ako bi se sprovodilo pravilo, ,,Moleban“ je imenica muškog roda, a postao bi imenica ženskog roda (koja ne postoji) i izgubio bi značenje. Moleban-molebanu, Molebnu ne može biti pravilno, osim ako se ne bi koristila riječ kao pridjev. Hpr. Molebno veče, molebne večeri, molebnoj večeri i sl..

  • Именица јесте мушког рода, а можете проверити у Речницима САНУ и Матице српске каква је њена промена, или у Морфолошком речнику на сајту lexicom.rs, дакле свуда је наведено молебан, молебна. У вези са придевом, ту сте у праву, постоји и придев молебан, молебна, молебно зас. молбен, чак се исто акцентује као именица и има дужину на другом слогу. Због тога се у речницима придев и именица третирају као хомоними и обележавају бројевима 1 и 2 да би им се разликовала обрада.

 • Уколико је у речи „молебан“ акценат на другом слогу, онда, по аналогији са речју „преседан“, генитив једнине треба гласити „молебана“ (попут израза „без преседана“). С друге стране, ако је акценат на првом слогу, онда доиста генитив мора гласити „молебна“, по аналогији са речју „поредак“‒„поретка“.
  У јавном употреби ове речи готово сви спикери и јавне личности изговарају ову реч са акцентом на другом слогу па нам зато и звучи необично њена употреба у генитиву једнине са непостојаним „а“.
  Решење може бити:
  а) у говорној пракси изговарати МОлебан уместо моЛЕбан
  б) или наставити са изговарањем моЛЕбан, али са корекцијом у језичкој норми када је генитив једнине у питању.

Оставите коментар