Реч дана

Прегршт

Написао/ла Језикофил

Ускоро ће Нова година, а са њом и церемонијали честитања. То је период када са свих страна одјекују жеље за срећну и берићетну годину пред нама. Па тако можемо чути и нешто мало оригиналније поруке: „Желим ти прегршт осмеха које ћеш делити са драгим људима”, али и оне шаблонске, обично римоване: „Прегршт љубави, среће и остварених снова нека ти донесе година нова”. Било да спадате у групу људи која радије прибегава устаљеним честиткама за новогодишње празнике или бисте целокупном церемонијалу честитања да додате и свој лични печат ‒ једно је сигурно: реч прегршт често ће се наћи у склопу ваших новогодиших порука. А да ли сте се некад запитали колико су ваше жеље велике када употребите реч прегршт?

Према Петру Скоку, именица прегршт творена је од основе грст, која је прасловенског порекла и значи „отворена рука за примање”. Префикс пре је овој речи додат како би се избегла хомонимија са именицом грст у значењу „гађење”.

Реч грст бележи и РСАНУ у значењу „унутрашњи део шаке коритасто подешен или уопште; количина нечега која стане у једну шаку”, док множински облик грсти значи „обе шаке спојене и коритасто подешене; количина нечега која стане у тако подешене шаке”.

Идући овим путем, основно значење речи прегршт, према Речнику МС, јесте „заједно састављени дланови са савијеним прстима у облику шупље полулопте”, из чега се метонимијски развило значење „количина чега колико може стати у тако састављене дланове или прсте”. Како у шаке може стати само мала количина нечега, развило се и фигуративно значење ‒ „незнатна количина чега, мали број људи”. Првобитно, примарно значење речи прегршт, када има прилошку функцију, јесте, дакле „мали, незнатан”.

У савременом језику, међутим, ово је значење готово непознато. Реч прегршт данас се углавном употребљава у потпуно супротном значењу ‒ „обиље чега, велика количина чега”.

Па ако се сад вратимо новогодишњим честиткама са почетка текста, остаје нам само да се надамо да говорник није имао на уму примарно и првобитно значење речи прегршт. Зато следећи пут када некоме пожелите прегршт лепих ствари, сетите се ове приче.

пише: Маријана Богдановић (Институт за српски језик САНУ)

 

1 коментар

Оставите коментар