Лектура за минут

Како у име колектива бити испред колектива?

Написао/ла Језикофил

– Честитамо вам испред нашег колектива и желимо вам све најбоље.

Савесни лектори, понуткани расположивом литературом, брже-боље  замениће несрећни предлог испред једном предлошко-падежном конструкцијом у име. За то ће имати и ваљан разлог, јер им ветар у леђа даје пасус који цитирамо из Српског језичког приручника:

„У конференцијашком стилу често је погрешна употреба предлога испред у склоповима као Говоримо испред синдиката … где би исправан израз био у име“ (Српски језички приручник, 2004, стр. 156).

Дакле, и сам приручник примећује да је овде посреди више питање стила, него самог предлога и његових значења, пошто се предлогу испред у речницима уредно бележи значење у име. Цитираћемо, конкретно, дефиницију из Речника САНУ, односно треће значење предлога испред: означава заступање, представљање: у име, уместо; указује да нешто потиче од некога: од стране, од.

Дакле, предлог испред може се сасвим регуларно користити у значењу у име, и то му омогућава метафоричка концептуализација друштвених односа као просторних (иначе веома распрострањена и потврђена и другим примерима). Тако предлог испред користимо и у другим значењима која нису стриктно просторна, као нпр. бити по способностима, значају, особинама изнад неког (Она је по богатству била далеко испред њега). Када неком желимо да честитамо рођендан испред колектива, на то нас инспирише чињеница да особа која ради нешто у нечије име или уместо некога обично и физички може да буде испред тог неког или нечег.

Али вратимо се питањима стила. Свакако није препоручљиво употребљавати ову конструкцију када употреба предлога испред може стварати конфузију у вези са тим да ли се радња дешава физички испред нечега или у име нечега, нпр. Честитам вам испред зграде (може ли то бити у име свих станара зграде?). Међутим, у осталим комуникативним ситуацијама нема разлога за нетрпељивост  према предлогу испред.

Оставите коментар