Реч лингвисте

СРЕЋАН ИЛИ СРЕТАН

Написао/ла Језикофил

Језички саветникпише: проф. др Рада Стијовић (Институт за српски језик САНУ).

Неретко се може чути да је облик срећан правилан, јер је настао од именице срећа, а облик сретан неправилан, јер је настао од глагола сретати (се) и обележава онога кога срећемо.

Међутим, оба облика су правилна и оба су настала од глагола сретати (се). Прво је од основе овог глагола и одговарајућег суфикса сачињена именица срећа. Она је специфичност јужнословенских језика (у српском се јавља од XIII века). Остали словенски језици, као и бугарски књижевни, задржали су стару, прасловенску реч (руски: счастье). Од именице срећа саграђен је, даље, придев срећан, који је гласовним променама преобликован у сретан. Овај облик се само у мушком роду подударио са трпним придевом сретан („кога срећу”). Женски и средњи род се разликују: „Сретна Нова година”, али „Она је често сретана са њим”.

Данашња норма предност даје облику срећан, јер је уобичајен на истоку нашег говорног подручја, али допушта и облик сретан.

(чланак је објављен у новој књизи Раде Стијовић „Језички саветник“ у издању „Чигоја штампе“.)

 

коментара

  • Када нас неко позива на телефон и треба да му се представимо, да ли је исправно рећи: Н. крај телефона или Н. на телефону?
    И још нешто, сумњати или сумљати., који је облик исправан? Хвала.

  • ovaj tekst je veoma los, jedino precizno objasnjava da su obe reci ispravne,
    ali na zalost sta je ovde receno
    Прво је од основе овог глагола и одговарајућег суфикса сачињена именица срећа. Она је специфичност јужнословенских језика (у српском се јавља од XIII века). Остали словенски језици, као и бугарски књижевни, задржали су стару, прасловенску реч (руски: счастье).
    verovatno autor i urednik znaju, ali ne i obican covek, u tu grupu cu se srozati jer ne razumem,

Оставите коментар